STROČJI FIŽOL

Kratek, dolg, ploščat, rumen ali v različnih odtenkih zelene barve – stročji fižol je mlad fižol v strokih, ki izredno koristi prebavi, poleg tega spodbuja delovanje in učinkovitost sečil ter spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Sodi med varovalna živila, ki učinkovito znižujejo holesterol: redno uživanje 85 g kuhanega fižola na dan za približno 10 odstotkov zniža raven holesterola v krvi.

Stročji fižol je bogat z beljakovinami in rudninami, njegova lupina pa vsebuje snov organin, ki deluje podobno kot inzulin ter znižuje količino sladkorja v krvi in seču – resda počasneje in šibkeje, vendar bolj dolgoročno. Stročji fižol spodbuja delovanje vseh telesnih organov, zlasti jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Pomaga uravnovesiti presnovo ogljikovih hidratov, vsebuje pa tudi pomembne količine barvnih pigmentov, kot so karotenoidi, ki so primerljivi s tistimi v korenju in paradižniku. Vsebuje tudi druge antioksidante, na primer različne vrste flavonoidov. Vsebuje tudi veliko vitaminov C, B, K in A, bogat je s silicijem, ki je pomemben za zdrave kosti in vezno tkivo, vsebuje pa tudi obilo kalcija, železa in balastnih snovi.

Stročjega fižola ne uživajte surovega, saj vsebuje beljakovino fazin, ki je škodljiva, saj povzroča lepljenje eritrocitov v krvi.