ČEBULA
Čebula je ena najstarejših zelenjav, ki jih pozna človek in jih lahko najdemo v veliko receptih in pripravkih vseh kultur na svetu. Dandanes jih lahko najdemo v sveži, zmrznjeni, konzervirani, v kisu ali dehidrirani obliki. Čebule se uporabljajo ponavadi sesekljane ali v rezinah v vseh vrstah hrane. Je sestavina skoraj vsake jedi, kjer se praži ali kuha, v svežih solatah in kot pikantno prilogo ali omako. Redko jih jemo same, ampak kot dodatek glavni hrani. Čebula je lahko ostra, začinjena, močno začinjena, lahko pa tudi mila ali sladka.
Ste vedeli, da so čebulo v zdravilskih obredih uporabljali že 4000 let pred našim štetjem? Nič čudnega, saj ima čebula številne zdravilne učinke. Pokukali smo v knjigo Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni, avtorice Anne McIntyre, in preverili, kako vse lahko čebulo uporabimo v domači lekarni:
1. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka.
2. Surova čebula znižuje nezdravi holesterol in varuje pred srčnim napadom.
3. Čebula spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje.
4. Čebula nam daje energijo, ko smo utrujeni in izčrpani.
5. Čebula je močno razkužilo (v 2. svetovni vojni so s čebulo razkuževali rane) in preprečuje infekcije dihal ter želodčne in črevesne bolezni.
6. Čebula znižuje vročino, saj poveča znojenje.
7. S čebulo lahko zdravimo vneto grlo in prehlad, deluje proti kašlju in bronhitisu.
8. Čebula je znan diuretik, s čimer preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis.
9. Zdravilni učinki čebule vam bodo prav prišli tudi, če vas piči čebela. Mesto vboda premažite s surovo čebulo in nanj privežite čebulno rezino.
10. S sokom čebule lahko premažete tudi opekline, ureznine in ture, lahko pa ga tudi nakapate v boleče uho ali z njim blažite zobobol.
11. Če vas mučita glavobol in migrena, inhalirajte naribano čebulo.